De Shovel in het werk..

Aanleg speeltuin met shovel

Het begon allemaal met de shovel. Een machine waarmee je verschillende activiteiten kan uitvoeren. Zoals het werken met beplanting, woelen van grond, uitmesten van (koeien)stallen, uitbreken van bestrating. Sneeuwschuiven is ook mogelijk, mits er sneeuw ligt uiteraard. Uiteindelijk maakt de shovel het mogelijk om zware werkzaamheden op een lichtere manier uit te voeren. Om al die verschillende werkzaamheden uit te voeren zijn er meer dan 50 verschillende aanbouwdelen op de markt. Het aanbouwdeel waar Knikladerverhuur het meest mee werkt is de mestklem en het schuifbord. Met de mestklem wordt de vaste mest van veedieren uit de stallen gereden naar de mesthoop, het schuifbord wordt vervolgens gebruikt om het erf schoon achter te laten.

Doordat de shovel 1.30 meter breed is kan het vrijwel overal naar binnen. De hoogte is afhankelijk van de cabine die op de shovel geplaatst kan worden. Het is weleens voorgekomen dat de shovel door een doorgang reed van 1.40 meter, het is dan voor de machinist een uitdaging om zowel de muur als de shovel zonder krassen achter te laten.  Gelukkig is dit tot nu toe altijd gelukt!

“Hoewel kniklader als woord niet veel gebruikt wordt, is dat toch de Nederlandse benaming van de shovel!”

Shovel voor machinaal straten

Het vereist enige oefening om op de Giant te kunnen rijden. Een heftruckcertificaat is eigenlijk een must om de werkzaamheden met de machine uit te kunnen voeren.  Om de shovel te kunnen bedienen moet je er uiteindelijk mee werken. Het is veelzijdiger dan een heftruck. Een heftruck heeft drie hendels en een shovel een joystick. De joystick maakt het mogelijk de voorlader naar links of rechts,

boven of beneden te bewegen, open of dicht te maken. Aan de voorlader wordt het aanbouwdeel aangesloten, waaraan leidingen met hydraulische vloeistoffen zitten.

De shovel van Peenstra Knikladerverhuur verkeert inmiddels al 7 jaar in goede staat, en kan nog veel draai-uren maken. De machine die de inspiratie gaf om tot de naam ‘Knikladerverhuur’ te komen, want hoewel kniklader als woord niet veel gebruikt wordt, is dat toch de Nederlandse benaming van de shovel!

Uitmesten met shovel